Haber
2024-04-15 15:54:39
ÇALIŞMA HAYATINDAKİ SORUNLARININ ÇÖZÜM ZAMANI

 

Çalışma hayatındaki sorunların çözülmesi için çalışmalar başlamalı, önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık süreç iyi değerlendirilmelidir. Bütün herkes için ortak gündem “düşen enflasyon, artan alım gücü” olmakla birlikte; kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen, Toplu Sözleşme masasında kazanım olarak elde ettiğimiz fakat uygulanmasında sorun çıka(rıla)n ve masada Kamu İşvereni tarafından reddedilen hususların çözüme kavuşması olmalıdır.

1-Öncelikle yarın çalışmalarına başlayacak olan TBMM; toplu sözleşme masasında kazanım olarak elde ettiğimiz ve CHP-Anayasa Mahkemesi işbirliği ile iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesinin eksiksiz ödenmesini sağlamalıdır. Toplu sözleşme masasında; tarafların anlaştığı, imza altına aldığı, pazarlık aşamasında Kanunda yer alan ve 2024 Bütçesinde pay ayrılan Toplu Sözleşme İkramiyesi, eksiksiz ödenmelidir. Bu ödemenin yapılmaması, farklı alanlarda kullanılması ya da kamuya kâr gibi algılanması kabul edilemez; emeğin, üyenin ve alın terinin hakkı olan bu ödeme geçmiş aylardaki kayıpları da içerecek şekilde ödenmelidir.

2- 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız ve 2022 Temmuz ayı itibariyle 5,3 milyon kamu görevlisini kapsayan Ek Gösterge düzenlemesine ilave olarak; Sayın Cumhurbaşkanımız  @RTErdogan tarafından müjdesi verilen, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de kayıt altına aldığımız “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” düzenlemesi gecikmeden ve zamana bırakılmadan yetkili Konfederasyon Memur-Sen ile çalışılarak hayata geçirilmelidir. 3600 Ek Gösterge özellikle emekli aylığı- görev aylığı arasındaki oluşan mağduriyetin giderilmesinde ve beklentilerin hayata geçirilmesinde önemli rol oynayacaktır.

3 -7. Dönem Toplu Sözleşme’de yüküm altına aldığımız 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu değişikliği için gerekli adımların devamı gelmelidir. 2023 Kasım KPDK toplantısında dile getirdiğimiz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışmaları başlayan 4688 sayılı Kanun; evrensel ilke ve normlara, sendikal anlayışa, sendikacılığın doğasına, üyeye ve yetkiye uygun olarak değiştirilmeli, toplu sözleşme sürecinde yaşanan sorunları ve eksiklikleri ortadan kaldıracak şekilde güncellenmelidir. 10 başlıkta ayrıntılı olarak çalıştığımız https://memursen.org.tr/raporlar Raporlarımızda kamu görevlileri sendikacılığının eksiklikleri ve olması gerekeni açık bir şekilde derleyerek ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdik.

4- 6 Şubat Depremleri sonrasında bölgenin tekrar inşası ve ihyası sürecinde eksiksiz kamu hizmeti için yoğun gayret ve büyük çaba gösteren kamu görevlilerimizin sorunları ve çözüm önerilerini https://memursen.org.tr/yayinlar/raporlar/depremrapor.pdf… Raporumuzda sıraladık. Bölgedeki zorlu şartlar görülmeli, deprem bölgesindeki kamu görevlilerinin beklentilerine cevap verilmelidir.

5- Teknik Hizmetler Sınıfı ve Mühendislik Meslek Kanunu Paneli/Çalıştayı çerçevesinde hazırladığımız https://memursen.org.tr/yayinlar/raporlar/muhendislikcalistay.pdf… Raporumuz ve 28 Şubat mağdurlarının sorunları ve çözüm önerileri “Kapanmayan Yara 27. Yılında 28 Şubat” https://memursen.org.tr/yayinlar/raporlar/28subatrapor.pdf… Raporumuzda kamu personel sistemine ve kamu yöneticilerine yol gösteren çözüm önerileri hayata geçirilmelidir.

6- Geleceğe yatırım yapmak eğitime ve bilime yatırım yapmaktan geçiyor. Gelecekteki meyveler için tohumu şimdiden ekme vaktidir. Geleceğimiz ve gençlerimiz için daha iyi bir eğitim sistemi, eğitim çalışanlarımız için daha sistematik bir çalışma hayatı için atama bekleyen öğretmen adaylarının sesi duyulmalı, umut ışığı olunmalı; Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki sorunlar çözülmeli, eksilikler tamamlanmalı; kendi gelirinden harcama yapan akademik personelin ücret adaletsizliği giderilmeli, alım güçleri yükseltilmeli; üniversite idari personelinin yer değişikliğinde sonuca varılmalı, her aşamada dile getirdiğimiz YHS’nin GİH’e geçirilmesi sağlanmalı, beklentiler karşılıksız bırakılmamalıdır.

7- Kamu personel sistemi; genel olarak ve bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde unvan, yetki, sorumluluk, statü, hiyerarşi, istihdam ve ücret boyutlarıyla yeniden ele alınmalıdır. Kamu hizmeti için verimli, personel rejimi için etkili, kamu görevlilerimizin beklentilerine cevap verebilmesi için yeterli bir kamu personel sistemi için araştırmalarımızı, çalışmalarımızı, raporlamamızı sürdürüyoruz. Toplu sözleşme masası dışında yapılan düzenlemelerle bugünkü halini alan ve maaş/ücret dengesi noktasında noksanlıkları, emeklilik noktasında çarpıklıkları ve istihdam biçimi noktasında aksaklıkları bulunan kamu personel sistemi güncellenmeli, uyumsuzlukları giderilmelidir.

8- Maliye ve para politikası tarafında gerçekleştirilen sıkılaşma politikaları sadece emeği, emekçiyi ve sabit gelirliyi baskılama yönünde olmamalı, gelir dağılımında adalet, paylaşımda hakkaniyet esas alınarak politikalar belirlenmelidir. Yüksek enflasyon; sadece sabit gelirlilerin gelir-talep-harcama nedenlerinden oluşmadığı görülmeli, alım gücünü düşürerek, sosyal maliyet üreterek, gelir adaletsizliğini artırarak enflasyon baskılanmayacağı bilinmelidir. Sık eleyip ince dokuyarak Politikalar; maliyeye getirisi kadar bireyler arasında bölüşümü, vergide adaleti ve gelir dağılımında hakkaniyeti esas alacak şekilde belirlenmelidir.

9- 10 yılı aşkın süredir sorunsuz olarak uygulanan #KoruyucuGiyim Yardımı kazanımımız; 3. kişilerin bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği gözdağı içerikli mesajlarıyla/yazılarıyla engellenmesi kabul edilemez. Memur-Sen ve 11 hizmet kolunun tamamında yetkili sendikalarının her bir kazanımı; Toplu Sözleşme masasında gece-gündüz demeden pazarlık yapılarak karara dönüşüyor. Pazarlık aşamasında masada olmayan, hükümlerin uygulanması aşamasında şahsi görüşleriyle ortaya çıkan 3. kişilerin toplu sözleşme hükümlerini engellemeye yönelik fiilleri, Anayasayı, Kanunları, toplu sözleşme masasını, masanın taraflarını ve toplu sözleşmeye imza atanları tanımamak demektir. Mücadele ve müzakereyle elde ettiğimiz, 5 Hizmet Kolumuzda 250 Bin kamu görevlisini, aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi kapsayan Koruyucu Giyim kazanımımıza ilişkin tereddütler ortadan kalkmalı, sosyal ve toplumsal maliyet üretilmemeli, kamu görevlileri mağdur edilmemelidir.

10- Kaliteli kamu hizmeti, yeterli personel istihdamıyla sağlanacağı gerçeğinden hareketle; artan nüfus, göç, şehirleşme ve diğer etkenler dikkate alınarak personel istihdamı sağlanmalıdır. Başta #öğretmen istihdamı olmak üzere; “kamuda emekli olan kadar değil, palyatif yöntemlerle ihtiyacı gizleyen istihdam politikaları yerine ihtiyacın tamamını karşılayan alımlar yapılmalıdır.” Bizim mücadelemiz; sorunları göstermek, gözden kaçmasını engellemek, çözüm için yol-yöntem göstermek ve çözülene kadar elimizden geleni yapmaktır. Çözüm için gayret göstermeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Kamu İşvereni de sorunların çokluğunu; “çözümü imkansız” olarak değil memnuniyet üretmek için fırsat ve imkanların çokluğu olarak görmelidir. Önümüzdeki 4 yıllık süreç; emeğin, alın terinin ve emekçinin sorunlarının çözülmesi için kâfi, Büyük ve Güçlü Türkiye hedefi için yeterlidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen